woensdag 21 december 2016

WAAROM LUISTEREN ZO BELANGRIJK IS


Onze maatschappij staat nooit stil. Elke seconde lijkt er één te weinig en aan de tijd hebben wij niet genoeg. Iedereen is bezig met zijn of haar ding en lijkt met de gedachten ver weg te zijn. Alleen het luisteren dan? Is dat nog wel van deze tijd? 

Een luisterend oor is iets wat wij af en toe gewoon even nodig hebben. Of het nu van een vriend is, kennis of van een familielid. Je verhaal doen kan toch een hoop opluchting geven en je voelt je begrepen. Opkroppen is iets wat dan ook niet in jouw woordenboek zou moeten voorkomen. Het ideale plaatje is dan ook dat de ander luistert met een luisterende houding: elkaar aankijken, gefocust zijn op degene die verteld, doorvragen en laten merken dat je luistert door af en toe bevestigende antwoorden te geven. Dat is iets wat wij allemaal fijn vinden toch?

Ik merk het de laatste tijd steeds meer en soms maak ik mij er ook schuldig aan: mobiele telefoons tijdens een gesprek. De sociale media begint steeds een grotere rol te spelen. Wanneer ik met mijn nicht in de Uurwerker zit zie ik de mensen die gezellig met elkaar aan het kletsen zijn en iedereen lijkt een fijne tijd te hebben. Alleen die witte schermen vallen ook op. Als je beseft dat mensen ondertussen contact maken met anderen terwijl er een levensecht persoon tegenover hen zit krijg ik toch een beetje een raar gevoel. Vooral toen ik besefte dat ik mijzelf hier ook wel eens schuldig aan maak! 

Die mobiele telefoons zijn één van de dingen die mij opvielen. Wat mij ook opviel is dat wij zo snel geneigd zijn om onze eigen meningen en adviezen te laten horen. In plaats van een ander uit te laten vertellen en af en toe wat door te vragen vertellen we onze eigen ervaringen, waardoor we de ander weer overstemmen met ons eigen verhaal. Maar in een goed gesprek zou je dit nooit doen! In deze maatschappij zijn wij dus meer praters dan luisteraars. 

Maar waarom is luisteren nu zo belangrijk en waar moet je op letten? Luisteren is belangrijk om elkaar beter te leren begrijpen, om een betere band met elkaar op te bouwen en jezelf ook verder te ontwikkelen. Wanneer je elkaar dus blijft overschreeuwen met eigen meningen zal de ander nooit rustig zijn verhaal kunnen doen. Door elkaar uit te laten vertellen en goed te luisteren blijft de rust in het gesprek! Een veel betere luisterhouding! Wat dus niet helpt is diegene onderbreken, probeer dat te vermijden. Wat tips op een rijtje:

- Laat elkaar uitpraten. Grote kans dat je een hoop vragen hebt, maar vaak worden die al beantwoord zonder dat je het hoeft te vragen! Doorvragen mag dan wel weer als de ander daar ruimte voor biedt!
- Maak oogcontact. Zorg er ook voor dat er geen afleidende elementen in de buurt zijn, zoals: de radio, een leuk boek of je mobiele telefoon.
- Probeer je gedachten in het moment te houden en niet af te dwalen. Is lastig, I know! Maar na wat oefening moet dit zeker beter gaan. 
- Maak geen zinnen af, absoluut verboden!
- Blijf zitten of staan waar je bent. Het kan namelijk storend zijn als je wel wegloopt.
- Geniet van het gesprek! Merk het effect als je echt een luisterend oor bent!

Echt luisteren wordt dus door iedereen zeer gewaardeerd. Luisteren is iets wat jouw contact met anderen nog waardevoller maakt! Weer zo'n mooi zonnetje in het leven! Ga jij de komende tijd beter letten op jouw luisterhouding?


With Love,

Dineke


12 opmerkingen :

 1. Wat een fijn artikel, ik vind iemand laten uitpraten ook heel belangrijk en rustig luisteren! <3
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Altijd goed, even zo'n herinnering. Ergens weten we het wel, maar in de waan van de dag of de hitte van een discussie wil het wel eens makkelijk vergete worden he?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja!!! JE hebt helemaal gelijk!!! Fijn geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtig artikel! Fijn hoe je me hier weer even bewust van maakt, want ik maak me er inderdaad ook schuldig aan. In ieder geval ga ik er nu weer op letten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel leuk artikel om te lezen, en het is inderdaad allemaal waar!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt echt gelijk! Mooi geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een luisterend oor, het kan zo'n deugd doen. Zowel voor de persoon die ze nodig heeft als de persoon die ze geeft. Goed geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wonderful text my dear <3
  Love Kathi
  www.meetthehappygirl.com

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Luisteren komt dagelijks terug in mijn beroep (leerkracht). Het is heel belangrijk om naar kinderen en ouders te luisteren. Dan kom je verder met elkaar. Mooi artikel, meid!

  BeantwoordenVerwijderen