vrijdag 2 december 2016

TOEN DE REALITEIT DOORDRONG


Het gaf mij ineens zo'n kijk op de realiteit. Ik voelde mij meteen super schuldig en toen kwam dit idee in mij op: drie maanden geen impulsieve aankopen doen. Over elke aankoop, vooral kleding, wil ik goed nadenken: heb ik het nodig en zal ik het vaak gaan dragen of gebruiken? Of dit lukt weet ik nog niet, maar ik weet wel dat ik wil meehelpen aan een verandering. 


Een week geleden las ik een oude Glamour uit. Ik ben echt super slecht in het meteen uitlezen van een tijdschrift. Ik weet niet of jij dit kent, maar als ik er een koop heb ik hem pas na een paar maanden uit, haha. In ieder geval las ik die laatst van Augustus en ik stuitte op een indrukwekkend artikel. Ten eerste wil ik zeggen dat ik iemand ben die enorm zuinig met geld om probeert te gaan, maar ik beken: dit is niet mijn sterkste kant. Als ik iets leuks zie kan ik dit niet zo snel uit mijn gedachten wissen en bedenk ik vaak smoesjes waarom ik er niet zonder zou kunnen. Hierdoor koop ik het daarna toch en vaak kijk ik niet eens zo heel goed naar de kwaliteit. 
In het artikel van de Glamour werd er gesproken over de mode-industrie. Vaak kijken wij vol verwondering naar deze wereld vol glitters (yay!), glamour, celebrity en de nieuwste ontwerpen die weer gecreëerd worden. Het lijkt niet te stoppen en het zit vol creativiteit. Daarnaast vind ik het zelf ook heerlijk om te kijken wat er weer in de spotlights komt te staan en om te zien of er iets tussen zit wat ik kan toepassen in mijn eigen stijl. Maar wist je ook dat er een énorm zwarte kant zit aan de mode-industrie? Wellicht wanneer je de documentaire The True Cost gezien hebt al wel. Ik moet bekennen dat ik de documentaire nog niet heb gezien, maar alleen bij het zien van de trailer krijg ik al rillingen over mijn hele lichaam. 

Na het zien van de trailer werd mijn schuldgevoel alleen maar groter. Vooral als ik kijk naar de kledingstukken die ik allemaal bezit. Toen ik dus afgelopen week mijn kledingkast had leeg geruimd en kleding gedoneerd had voelde ik mij al iets opgeluchter. Om eerlijk te zijn heb en had ik ook best veel kleding die ik niet zo vaak aanhad. Als ik dan kijk naar wat die mensen moeten doormaken vraag ik mij het af of het al die kleding wel waard is. Nu zeg ik natuurlijk niet dat elke winkel hier mee te maken heeft, sommigen laten hun kleding ook eerlijk produceren, met goede kwaliteit. Waarvan je zeker weet dat het jouw geld waard is. Daarnaast werken er ongeveer 75 miljoen mensen in de textiel industrie, dat is een hoop! Alleen dit gebeurd dus niet zo rooskleurig als wij allemaal hopen of denken. H&M is één van de merken die het meeste in Bangladesh laat produceren. Best shockerend: mijn kast bestaat namelijk 50% uit kleding van de H&M. De Primark en de C&A zijn ook bekende winkels die hier kleding vandaan halen. De harde realiteit dus...

Ik was zelf echt dolgelukkig toen de Primark naar Groningen kwam, maar aan de andere kant zat daar ook een keerpuntje aan: binnen de kortste keren loopt iedereen daar straks in hetzelfde. Wanneer ik mijn aankopen gedaan had ging ik dan twijfelend maar wel voldaan naar huis: zulke heerlijke prijsjes voor zulke mooie kledingstukken! Alleen de keerzijde kwam al snel. Die mooie pantalon die ik kocht: stuk. Dat mooie shirtje hangt nu als een jurk. De kwaliteit is dus zo tegengevallen. Steeds vaker kon ik niet echt iets meer vinden en ging ik teleurgesteld naar huis, maar naar het zien van de cijfers en de harde realiteit ben ik hier blij om!

Daarnaast wordt de CO2 uitstoot door de mode-industrie steeds groter. Overal op het internet worden deze feiten nog eens extra benadrukt. De mode-industrie is dan ook de tweede grootste milieuvervuilende factor van de wereld. Maar als je kijkt naar de cijfers is dit helemaal ook niet zo gek. Elk jaar worden er zo'n 150 miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd, maar die kledingstukken houden wij helemaal niet zo lang. We dragen het en na een tijd gooien we het weer weg. Heeft dit met die kwaliteit te maken of ligt het toch echt aan ons? In ieder geval moet de mode-industrie dus bijhouden wat de wereld wil en moeten wij bijhouden wat de mode-industrie wil: dit loopt dus uit op een hardloopwedstrijd. Hier schreef de Vogue ook een goed artikel over. Dit verschijnsel wordt ook wel fast fashion genoemd. Onbewust heb ik hier dus jaren aan meegedaan. 

De komende tijd wil ik hier dus voor mijzelf verandering in brengen. Ondertussen weet ik wel waar ik mij prettig in voel en waarin niet. Miskopen zullen dus veel minder voorkomen. Ook omdat dat impulsieve moet verdwijnen. In plaats van tig witte blousejes te kopen, omdat ze toch niet op die éne lijken die ik echt wil, wil ik gaan sparen voor datgene wat ik echt zoek. De perfecte jeans, in plaats van tig jeans die toch niet helemaal perfect lijken. Daarnaast is het ook veel handiger om de vintage winkeltjes door te struinen. Het is wat zoeken, maar af en toe zul je er toch pareltjes vinden. 

Dat de mode-industrie zoveel negatieve invloed had wist ik misschien al ergens wel ver in mijn achterhoofd, maar nu ben ik mij er ook echt bewust van geworden. Drie maanden ga ik dus de impulsieve aankopen uit de weg en denk ik na over elke aankoop die ik ga doen. Daarbij hoop ik dat het een gewoonte gaat worden van mijzelf en ik dit doorpak na de drie komende maanden. Daarnaast ga ik veel meer waarde hechten aan goede kwaliteit, want zeg nou zelf: daar voel jij je toch ook het beste in? Dan geef ik maar wat meer uit aan eerlijke kleding met een goede kwaliteit, maar deze wereldbol en mensenlevens zijn onbetaalbaar! Doe jij mee?With Love,

Dineke

14 opmerkingen :

 1. Ik word nu ook zeker hier van wakker geschut, jeetje. Zo heftig! Ik shop zelf eigenlijk bijna nooit bij de H&M, C&A of de primark. Maar er zullen zeker ook andere winkels dat doen. Vind het ook echt gruwelijk. :(
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is afschuwelijk maar helaas bijna niet meer te ontlopen :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zo jammer! Maar ik hoop hiermee in ieder geval wel voor mezelf een verandering te maken en tot een ietsje pietsje voor die mensen daar!

   Verwijderen
 3. lol, ik maak al mijn kleding zelf tegenwoordig en zoek naar stoffen die geen roofbouw doen op de natuur...geen katoen maar bamboe geen chemische bewerkte stoffen,... ja ff zoeken maar toch als ik een stof vind die perfect is voor mijn projectje en niet zo perfect is voor de natuur durf ik het toch wel te kopen...en van mijn stoffen worden knuffels of vulling voor de knuffels, kapote kledingstukken maak ik of verknip ik naar vodden of gebruik ik voor knuffels of kleinere projecten en de vodden gaan af en toe in de was om ze weer proper te maken. Als die echt niet meer te redden vallen worden ze pas weg gedaan...het leven is al duur genoeg en zo een beetje verantwoorder shoppen is net leuker ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw, wat goed! Heerlijk om je eigen kleding op een verantwoorde manier te maken lijkt mij :)

   Verwijderen
 4. Heel mooi geschreven! Ik heb precies hetzelfde met primark kleding. Leuke kleding maar de kwaliteit is ver te zoeken. En de waarheid achter al die kleding industries is inderdaad verschrikkelijk :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, blij dat je het kent! Veel nemen er wel genoegen mee en dat vind ik erg jammer!

   Verwijderen
 5. Is wel echt iets om over na te denken.. ik koop ook iets als ik het leuk vind en kan het dan niet uit mijn hoofd zetten maar er zijn zoveel mensen ook die niet zomaar iets kunnen kopen zoals ik dat doe. Het geeft me dan ook een goed gevoel als ik die kleding aan mensen kan geven die het echt nodig hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat het zo'n bekende valkuil is zeg! Ik hoop hier echt van af te komen nu. Doneren is inderdaad heerlijk :)

   Verwijderen
 6. Prachtig geschreven! Is denk ik goed om er serieus bij stil te staan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik hoop dat het anderen ook inspireert! :)

   Verwijderen
 7. Wow wat goed dat je hierover schrijft. Ik doe mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super mooi artikel! Ik ben hier zelf ook heel veel mee bezig, in navolging op dierproefvrij gaan, vegetarisch worden enz. Ik wil zoveel mogelijk doen als ik kan. Maar ik vind fair fashion nu nog best moeilijk... Ik ben dan ook heel benieuwd hoe je het gaat aanpakken!

  BeantwoordenVerwijderen