vrijdag 4 november 2016

WAAROM IK GEEN DIGITALE AGENDA GEBRUIK


Elke dag gaat hij weer mee in mijn vertrouwde plekje in de tas: mijn agenda. Deze keer koos ik voor een variant van de Hema en maakte hem wat vrolijker met leuke kaartjes. Alleen als mensen zien dat ik mijn agenda weer uit mijn tas haal kijken ze mij raar aan: "Doe jij nog aan agenda's?!" Ja, je ziet het goed! En wel om deze redenen:


Een tijdje geleden heb ik het geprobeerd. Ik deelde het zelfs nog in een artikel over het handig organiseren. Toen ik dit artikel schreef had ik letterlijk net de digitale agenda ontdekt en het leek mij zo handig! Ik heb hier nu echt een heel lange poos mee gewerkt. Later vond ik nog een handigere app. Hiermee had je meteen geordend met kleuren staan wat je wanneer had. 
Ondertussen begon natuurlijk het derde jaar van de Pabo en we vielen weer midden in de opdrachten: een school oprichten, lessen voorbereiden, bewijzen voor de competenties verzamelen en ga zo maar door. Al die taken kon ik dan mooi één voor één per dag inplannen. Al heb ik één probleem: ik wil zo veel dingen doen op één dag. Het resultaat? Duizenden kleurtjes per dag. Jeetje, dat werd toch wel wat onoverzichtelijk! 

Daarna was er eens een moment dat ik in mijn haast mijn mobiel vergat mee te nemen naar college. Alleen dingen moeten natuurlijk ook ingepland worden. Wat was hiervan het resultaat? Heerlijke stress, haha! Mijn papieren agenda die ik mee had kon ik toen gelukkig wel inzetten, maar het jammere was dat ik mijn andere afspraken niet bij mij had. Omdat ik al zo geautomatiseerd was om mijn papieren agenda gewoon bij mij te hebben kon ik mooi dus de nieuwe afspraken hierin overplaatsen. Dit zijn dus twee redenen waarom ik zelf weer ben overgestapt op de papieren agenda. Al die dingen die ik moest doen kwamen zo op mij af, omdat alles in de app veel kleuren had. Het leek daardoor extra veel en ik verdronk in de taken. Terwijl, als ik er nu naar kijk, alles best wel wat meeviel. Mijn taken voor op één dag schrijf ik nu mooi op in een apart notitieboekje. Daarnaast vergeet ik mijn papieren agenda nooit en mijn mobiel soms wel (oeps). Doordat ik weer overging op de papieren agenda was mijn stress gelukkig ook een stuk verminderd! Natuurlijk zijn er nog meer voordelen te noemen van de papieren agenda:

-  Een papieren agenda kan geen lege batterijen hebben, super handig!
-  Ik vind een papieren agenda's zo leuk! Je kunt jouw eigen stijl toepassen en/of uitzoeken. 
-  Met opschrijven onthoud je veel meer! 
-  Een pen en je agenda pakken gaat veel sneller dan een app openen op jouw telefoon.
-  Je kunt zelf weten hoe jij jouw dag noteert in jouw agenda. Er zit geen standaard volgorde in.  
-  Even niet bezig met 'naar het schermpje staren'. 

Dus ben jij iemand die gek wordt van al die kleurtjes of graag alles echt goed geordend wil hebben? Ga weer lekker over op de papieren agenda! Ik merk echt dat ik nu veel meer voor ogen heb wat er allemaal moet gebeuren. Daarnaast hoef ik hiervoor even geen techniek te gebruiken, toch weer een stukje rust. Wat vind jij fijner: een digitale of papieren agenda?

With Love,

Dineke


25 opmerkingen :

 1. Ik heb juist geen papieren agenda meer, gebruik altijd de agenda in mijn telefoon omdat ik die altijd bij me heb. Maar kan me voorstellen als je meerdere dingen moet noteren op 1 dag dat totaal niet overzichtelijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ik heb ook een papieren agenda! Een hele mooie met de amandelbloesem van Van Gogh. Vind het ook veel fijner en voor mij ook overzichtelijker dan digitaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aaah wat tof! Volgens mij weet ik wel welke dat is, want vorig jaar had ik ook zo'n variant :) Die maakt zulke mooie agenda'!

   Verwijderen
 3. Ik gebruik ook een stuk liever een papieren agenda, als ik dan iets afstreep wat ik gedaan heb voelt het zo ontzettend goed! Haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaa, inderdaad! Echt het gevoel hebben dat je iets goed hebt gedaan, haha :)

   Verwijderen
 4. Ik gebruik ook geen digitale agenda hoor. Alleen een planner voor mijn twee websites, maar meer een melding dat ik weet wanneer iets online komt. ;-) Verder nog steeds een papieren agenda! En ze zijn toch ook veel te leuk om te laten liggen haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, jaa inderdaad! Al die printjes zijn om op te eten :)

   Verwijderen
 5. Jaaa, ik ben nog zo'n persoon. Vind het heerlijk om lijsten te maken, dingen in te vullen en daarna alles er bij te pakken. Overzichtelijk en echt iets voor een perfectionist. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaa, haha dat ken ik zo! Alleen die streep erdoor heen zetten of in dat vakje een dikke check-teken zetten is al zo fijn!

   Verwijderen
 6. Ik gebruik ook een papieren agenda. Zelfs 2 :p Eén voor thuis en de ander voor 't werk & die heb 'k altijd bij in mijn werktas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, wat leuk! Dat heb ik vorig jaar ook gedaan: een voor alle dingen die ik moest doen en een voor de lesuren. Iedereen keek mij zo raar aan, haha!

   Verwijderen
 7. Ik vind een papieren agenda zoveel fijner! Je kunt er alles in kwijt en bent niet zo afhankelijk van die telefoon.. X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, is helemaal waar! Scheelt toch weer die paar minuten :)

   Verwijderen
 8. Ik moet heel eerlijk zeggen ik gebruik de agenda op mijn iPhone maar daarnaast nog een agenda en een notitieboekje, belachelijk maar ik vind het gewoon fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooh, heerlijk! Toch echt overzichtelijk lijkt mij!

   Verwijderen
 9. Ik ben het helemaal met je eens. Ik vind schriftelijke agenda's zoveel fijner. Op je telefoon werkt het wel allemaal snel enzo, maar het liefst blijf ik toch bij pen en papier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dan voelt het ook echt veel beter als je het af hebt of dat je de planning op papier hebt staan :)

   Verwijderen
 10. Ik kan er ook niet mee werken hoor, met die agenda apps op mijn iphone of laptop. Ik word er alleen maar gedesoriënteerd van! Ik vind een agenda + pen in mijn tas of op mijn bureau veel fijner! Welkom in 2016 Chantal, ja nee ik blijf gewoon ouderwets bij mijn papieren agenda!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik herken dat echt helemaal! Daarnaast zijn ze ook nog veel te leuk om te laten liggen!

   Verwijderen
 11. Ik gebruik ook een papieren agenda, toch wel erg fijn<3

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ah ik vind een papieren agenda ook heerlijk hoor. Gewoon fijn om doorheen te bladeren en in te schrijven, vind ik!

  www.girlalmighty.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een herkenbaar artikel! Ik word soms uitgelachen door familieleden, vrienden en/of collega's, omdat ik nog niet overgestapt ben op een digitale agenda en/of to-do-list. Maar, dat werkt niet voor mij. Ik heb het al meerdere keren geprobeerd, maar het lukt me gewoonweg niet. Why? Ik kan het niet uitleggen...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik wou dat ik een agenda kon gebruiken, ik ben gewoon niet zo goed in dingen plannen of vergeet dingen op te schrijven, op de hoop dat ik alles onthoud schrijf ik bijna nooit afspraken op, wel ik maak soms een to do list. Maar toch super leuke blogpost om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het blijft inderdaad wel handig! Toch heb ik een app voor mijn werk bijv op mijn mobiel met het rooster voor elke week. Als de mobiel eens crasht heb ik wel een probleem haha. De ouderwetse maner blijft toch wel een goede uitkomst.

  BeantwoordenVerwijderen