vrijdag 11 november 2016

SHE WHO DARES WINS | OM OVER NA TE DENKEN


Een tijdje geleden merkte ik een status bij WhatsApp op. Deze was afkomstig van een vriendin van mij en ik vond het zo'n korte, maar krachtige zin! "She who dares wins." Terwijl ik deze zin las moest ik denken aan hoe wij de laatste tijd maar genoegen nemen met wat ons komt aanwaaien. We kijken niet zo ver meer om ons heen en de strijdlust is een beetje weg. Eigenlijk lijkt het wel alsof wij met z'n allen wat inkakken. Terwijl in "she who dares wins" zo'n belangrijke boodschap zit!


De laatste tijd lijkt het dus alsof wij mensen steeds luier worden of dat we bang zijn om nieuwe kansen aan te nemen. Ik moet toegeven dat ik hier af en toe ook echt een handje van heb. Je komt thuis na een lange dag en waarom zou je dan nog meer energie in iets anders moeten steken? Je hebt net een kleine stap weten te zetten en twee weken later kom je nog niet verder, want de eerste stap is toch al gezet? Ik denk dat wij af en toe best wel wat meer mogen vechten voor wat wij willen behalen. 

Daarnaast zag ik laatst een filmpje van Dr. Erik Scherder. Hieruit bleek ook dat wij als mensen steeds maar luier worden (op bewegingsgebied). Wist je dat beweging alleen al invloed heeft op jouw hersenen? De eerste vijventwintig levensjaren zijn super belangrijk, want hiermee kun jij reserve voor later ontwikkelen. Het bleek uit onderzoek dat ouderen die vroeger actief bezig zijn geweest met bewegen nog zo'n reserve hebben dat zij gezonder zijn dan ouderen die dit niet deden. De ouderen die niet genoeg bewogen kwakkelen nu eerder dan dat ze weer helemaal beter werden. 
Ik denk dat hierdoor ook de mentaliteit van ons heel erg veranderd is. Want als jij de hele dag gezeten hebt en de dag rustig bent begonnen, heb je dan nog zin om hierna actief bezig te zijn? Waarschijnlijk niet. Dit gedeelte in de hersenen is namelijk door de dag al uitgezet. Zonde! Mijn voornemen is nu in ieder geval al om meer te gaan bewegen. Hoe belangrijk dat eigenlijk wel niet is! Hierdoor kan misschien ook de "she who dares wins"-mentaliteit weer wat opleven onder ons. 

De dag beginnen met je bed opmaken kan dus al veel verschil maken! En dan om nog wat meer in te gaan op die "she who dares wins"-mentaliteit: de laatste jaren zijn wij ook goed geworden in het bedenken van smoezen om bepaalde kansen niet aan te gaan. "Ach dat lukt mij toch niet, ik ben er niet goed genoeg voor, anderen zijn er beter in, ik heb er geen tijd voor" en ga zo maar door. Af en toe zie ik dit ook bij mijzelf terug. Ik ben iemand die nog al snel kan stressen en als er nieuwe kansen op mijn pad komen wil ik hier eigenlijk niet te lang bij stil staan, want ik moet nog zo veel. Door die stress en twijfel zie ik dus de kansen niet meer die werkelijk van belang zijn en welke ik eventueel los kan laten.


"Van proberen kun je leren!" of "proberen is leren!" Ik hoor mij dit zo vaak zeggen tegen de leerlingen uit mijn stageklas. Alleen waarom passen wij dit dan zelf niet toe? Zijn wij nou echt dat stukje experimenteren en het avontuur opzoeken kwijtgeraakt? Vanbinnen voer jij misschien een strijd met jezelf over bepaalde keuzes en kansen. Proberen. Zo'n woord dat je toch een duwtje in de rug geeft. Vaak leidt mijn proberen toch naar een mooie uitkomst. Proberen is namelijk al een kleine stap! Probeer eens een begin te maken met de kans die op jouw pad komt. Lukt het niet? Dat geeft niet, want je kunt altijd nog terug! 

Vaak denken wij in deze maatschappij dat alles meteen al maar goed moet wezen of juist helemaal perfect. Ik zag een mooie 'spreuk' van Omdenken: "Als je iets perfect wilt doen heb je de eerste fout al gemaakt." Hier kan ik mij wel heel erg in vinden. Een proces is niet een, twee, drie af. En na die ene stap natuurlijk niet te lang genieten (dit mag natuurlijk wel, begrijp mij niet verkeerd! Juist hartstikke goed als jij successen viert), maar pak het door! Voor je het weet heb jij een heel grote stap gemaakt en heb jij bereikt wat je wilde. 

Wij als mensen, vol leven, moeten dus kansen aanpakken! De "she who dares wins"-mentaliteit is soms zo ver te zoeken. Ik denk dat als wij actiever worden in ons denken en doen (dus het bewegen, ga eens een keer lekker wandelen!) dat deze mentaliteit weer echt kan opbloeien. Wat heb je te verliezen? Plannen hoeven niet perfect te lopen, maar denk ik kleine stappen. Ik ga dus echt proberen om mijn stressgehalte wat te verlagen en te kijken naar de kansen die op mijn pad komen. Sommige kansen wie weet wel aanpakken, want je weet nooit wat voor eens moois er uit kan komen! En lukt het niet? Dat geeft niks, want proberen is leren! Doe jij mee?

With Love,

Dineke

13 opmerkingen :

 1. Je hebt echt heel erg gelijk, ik moet hier ook meer op gaan letten! Sowieso ga ik meer bewegen en minder stressen lijkt me ook goed :) x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een goede voornemens! Keep me up to date! x

   Verwijderen
 2. Ik doe zeker mee! Ik heb er altijd ook een handje gehad om excuses te verzinnen en te denken dat een ander altijd beter is als mij. Dat is totaal niet zo en ik verdien ook mijn eigen plekje op de wereld. Ik heb de laatste tijd al veel stappen gezet en het heeft me erg veel opgeleverd! het enige wat nu nog moet veranderen is dat ik wat meer moet bewegen haha. Maar ik ga me dit weekend nog inschrijven voor de sportschool en dat komt ook wel. Super goed artikel! je gaat er echt aan denken met hoe jezelf alles doet. x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw, wat mooi om dit allemaal te horen! Met die sportschool gaat het ook vast helemaal goed komen! Ben super benieuwd :) x

   Verwijderen
 3. Wauw, goed artikel zeg! Ik herken mezelf er in, heel erg leuk dat je hier een blogpost over maakt. Let's do this.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooi artikel. Ik vind het zelf erg lastig om te zeggen: dit gaat ik doen! In plaats van: dit kan ik niet, ik ben hier niet goed genoeg in. Dat stukje onzekerheid zit er nog steeds maar hopelijk gaat die snel plaats vinden voor een: ik zet een nieuwe stap.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het inzien is al de eerste stap, super goed zeg!

   Verwijderen
 5. Mooi geschreven! Nieuwe kansen nemen is lastig, zeker als je een heel druk bestaan hebt en door stress zie je inderdaad niet altijd alles even goed. Ik probeer zelf meestal een kleine stap te nemen in de goede richting, dan is het zeg maar begonnen, dat maakt het makkelijker om af te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, super goed van je! Daar kunnen veel ook een voorbeeld aan nemen :)

   Verwijderen
 6. Wat een super gave quote! En het is eigenlijk ook zo, simpel maar waar. Als je op voorhand denkt dat het niet gaat lukken dan gaat het ook gewoon niet lukken. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat heel veel dingen te maken hebben met hoe je er tegenover staat! Positiviteit en het geloven in jezelf, helpt, sowieso.

  BeantwoordenVerwijderen