vrijdag 25 november 2016

INTERIEUR EN HAAR GROTE INVLOED


Dagelijks komen wij ermee in aanraking: interieur. Ik ben er zelf hartstikke fan van en inspiratie opdoen vind ik dan ook totaal geen straf. Maar wist je dat interieur een grote invloed heeft? Laatst werd ik mij hier pas helemaal bewust van. Bij het ene interieur word je hartstikke zen en bij de ander word je gillend gek. Maar op welke manieren kan interieur invloed hebben?


Om het niet alleen maar een lap tekst te laten worden geef ik ondertussen ook voorbeelden! Mijn inspiratie haal ik dan ook uit de webshop OTTO. Zo wordt mijn uitleg toch een tikkeltje concreter. De webshop heeft van alles te bieden, denk aan wonen (gaderobekasten bijvoorbeeld), kleding en multimedia.

Ten eerste kun je kijken naar de kleur. Het is een feit dat de groentinten rustgevend zijn. Wil jij dus een fijne en rustige nachtrust? Kies voor groene tinten! Het hoeft natuurlijk niet algemeen voor iedereen te betekenen dat het helpt. Want groentinten hebben ook een functie dat het jou tot actie laat komen. Daarnaast heb je de rode tinten die ook weer een eigen functie hebben. Eigenlijk heb ik iets heel verkeerds gedaan... Bijna mijn hele kamer heeft namelijk een wijnrode kleur, terwijl je deze kleur juist moet vermijden bij stress. Ik ben nogal stressgevoelig, dus dit is niet de handigste keuze voor mijzelf geweest, haha! Maar de rode tinten zorgen dan wel weer voor motivatie en doorzettingsvermogen. Wat ik meer had moeten toevoegen zijn de blauwe kleuren. Deze zorgen namelijk voor rust. Misschien dat ik het hierdoor weer wat in evenwicht kan brengen! Geel zorgt dan weer voor zelfvertrouwen, wit voor inspiratie en vrijheid, zwart voor het kracht uitstralen en roze voor het loslaten van zorgen. Kleur heeft dus zo veel invloed op emotie! In accessoires kan al veel kleur worden overgebracht om een bepaalde sfeer te creëren. Bij deze voorwerpen zouden dus gevoelens van inspiratie, vrijheid, rust en activiteit moeten opkomen. Door heel kleine details kan interieur al een heel andere invloed krijgen. Benieuwd naar nog meer effecten van kleuren? Lees dan vooral dit artikeltje even. Hier worden de voor- en nadelen van kleuren besproken. 

Het soort verlichting kan ook veel invloed hebben! Licht kan vele emoties geven en heeft hier veel invloed op. Waarom zouden wij anders met Kerst dineren bij het kaarslicht? Om de gezelligheid en het warme gevoel dat het geeft. In de zomer schijnt de zon volop en is iedereen in volle, goede moed. Het maakt de mens vrolijk! Het maakt dus uit wat voor een licht er gebruikt wordt. Wat wil jij voelen en wat wil jij overbrengen naar een ander? 
Daarnaast vind ik het zelf zo tof om te spelen met licht-donker contrasten. Dit kan heel goed met verlichting! Zo maak je het interieur toch wat interessanter. 
De Naeve hanglamp zou zo geschikt zijn voor het lang natafelen in de keuken. Het geeft een gezellig sfeertje door het iets getinte licht en het geeft een warmer gevoel. De Näve staande lamp en Näve hanglamp zouden geschikt zijn voor een ruimte waar veel geleefd wordt en waar het licht van zijn vrijheid mag genieten. Hierbij kun je denken aan de woonkamer. Om het helemaal af te maken: de staande lamp voor in de slaapkamer. Een lamp wat het knusse en rustige gevoel geeft. 

Vormen hebben zo ook verschillende karakters. Een vorm dat steeds herhaald wordt geeft een rustgevend gevoel. Daarnaast kan een combinatie van meerdere herhalende vormen ook een rustgevend gevoel geven. Hierbij kun je denken aan vierkanten en cirkels. Strakke vormen geven daarnaast een heel modern karakter weer. Te veel vormen die samengesteld worden kunnen ervoor zorgen dat je een onrustig gevoel krijgt. Dit zijn voor mijzelf de ideale woonkamers. Dit omdat de vormen die gegeven worden regelmatig terugkeren en de kleuren goed op elkaar afgestemd zijn. Ook zijn de kleuren rustgevend en fris. Blauw en okergeel vind ik daarnaast de fijnste kleurencombinatie die je in een kamer (subtiel) kunt toevoegen! Door de fotolijsten en posters krijg je in de kamer ook een soort van eenheid. 

Vorm, kleur en verlichting kunnen dus een grote invloed geven in het interieur en op jou! Creëer dus voor jezelf een plek waar jij je op je gemak voelt en waarbij jouw beste kant naar boven komt. Voor mij zou dit dus veel eenheid in het interieur zijn, veel gezellige voorwerpen en rustige kleuren. Hoe zou jij de beste kant van jezelf naar boven kunnen brengen door middel van interieur?

With Love,

Dineke


16 opmerkingen :

 1. Ik vind al die fotolijsten aan de muur zo tof! En die kop aan de muur ik ben echt een groot fan! Leuk geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Jaa, fotolijsten zijn zo fijn! Hier ook een groot fan, haha :)

   Verwijderen
 2. Ik zou het denk ik minimalistisch houden anders word het in mijn hoofd ook druk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Al deze plaatjes zijn zo mooi! Ik vind groen zelf heel mooi, maar wijnrood ook! Jammer dat dat negatief werkt voor de stress, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, gelukkig kun je het wel weer combineren met kleuren die dit wat in evenwicht brengen!

   Verwijderen
 4. Leuk artikel, en die ideale woonkamers van jou vind ik ook erg tof!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om te lezen! Echt de perfecte combinatie van al die items :)

   Verwijderen
 5. Dankjewel voor je fijne tips, meid! Mijn vriend en ik zijn momenteel op zoek naar een woning, waarna de inrichting volgt. Alle tips zijn dus van harte welkom!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeh, wat tof zeg! Heerlijk om zo dan weer alles in te kunnen richten. Heel veel plezier!

   Verwijderen
 6. Wat een super leuk artikel! Ik ben eigenlijk een beetje verliefd op dezelfde stijl.. Ik vind het zo mooi, ik heb alles al in mijn hoofd gepland voor als ik ooit op mezelf zou gaan hihi !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aah, wat leuk! Haha, same here. Het is gewoon te leuk om alles al in te plannen!

   Verwijderen
 7. Leuk artikel! Ik hou wel van een rustige industriële basis maar dan wel met vrolijke kleuren accessoires of 1 knal kleur stoel ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeh, dat vind ik ook echt wat voor jou! Heerlijke stijl!

   Verwijderen