woensdag 23 november 2016

POSITIEF DENKEN | ZO MAKKELIJK IS HET!


Positief denken. Iets wat deze tijd steeds meer een trend wordt in de maatschappij. Wie weet ken jij het zogenoemde omdenken al wel. Even een leuk voorbeeldje: "Niet omdat de dingen moeilijk zijn durven wij niet. Maar omdat wij niet durven zijn de dingen moeilijk." Eigenlijk is dit omdenken dus helemaal niet zo ver gezocht en het geeft jou sneller een glimlach op het gezicht! Laat mij raden: dat zinnetje zette jou zonet wel even aan het denken en op z'n minst verscheen er een kleine glimlach! Maar hoe kan jij nou dat positieve denken zelf toepassen? Nou, wel zo!| De juiste mensen |


Ten eerste krijg jij veel invloeden mee van buitenaf. Heus, het positief leren denken ligt echt niet bij jou alleen! Wanneer iemand geneigd is om al snel de negatieve kant te bekijken kun jij hier sneller op ingaan. Hierdoor komen deze negatieve gedachten eerder bij jou opborrelen. Zo had ik vorig jaar op stage een mentor die mij alleen maar negatief commentaar gaf, zo zonde! Zelf ging ik ook hartstikke negatief naar mijzelf kijken en ik vond niks goeds meer aan mijn manier van lesgeven. Nu heb ik juist geweldige begeleiders en het lesgeven wordt zo ook weer een stuk leuker! Misschien heb jij dat ook al wel eens meegemaakt in jouw omgeving. De invloed of impact hiervan heb je dan al wel meegemaakt en je kent het verschil. Daarom is het zo fijn om positieve mensen om je heen te hebben. Hierdoor ga jij ook met een veel positievere mindset naar dingen/gebeurtenissen kijken. 


| Omgeving |


Ook de omgeving kan een grote invloed hebben op de manier van denken. Ieder mens heeft weer verschillende omgevingsfactoren die er voor zorgen dat je positief gaat denken. Ik ga positief denken van een opgeruimde ruimte, wat ordelijk is en waar ik dingen snel terug kan vinden. Daarnaast vind ik het fijn om het knus te hebben, vooral in de winter. Nog zoiets: ben je niet zo'n groot fan van de winter? Probeer dan te kijken naar welke omgevingsfactoren (daarmee bedoel ik het interieur) jou gelukkig maken! Zo kunnen kussentjes en kaarsen het naar mijn idee al veel gezelliger maken. Daarnaast hebben de kleuren ook verschillende invloeden op de emotievormen. Misschien eens leuk om daar binnenkort een kleine zelfstudie naar te doen?

| Gedachten bepaal je zelf |


Genoeg gepraat over de factoren van buitenaf! Want jij kunt ook veel doen om het positief denken goed onder de knie te krijgen. Eén ding is belangrijk om hierbij te beseffen: gedachten bepaal jij namelijk zelf. Niemand kiest voor jou uit wat je denkt. Dus wanneer jij negatief denkt heb jij eigenlijk deze negatieve gedachte zelf toegelaten. Alleen deze gedachtes helpen jou helemaal niet verder, ze inspireren ook niet. Eigenlijk loop je vast. Negatieve gedachten leiden jou dus, figuurlijk en letterlijk gezegd, niet naar het juiste pad. Probeer dus uit elke negatieve gedachte een positieve twist te halen. Bijvoorbeeld: "Ik heb mijn deadline niet gehaald, maar ik weet nu wel voor mijzelf dat ik het plannen iets beter moet oefenen." Dit klinkt al een stuk positiever dan jezelf te verwijten dat het helemaal is misgelopen!| Wees lief naar jezelf toe |


In deze maatschappij merk ik vaak ook het tegenovergestelde van die luiheid: te veel willen en verwachten van jezelf. Wanneer iets niet lukt hoef je echt niet met de pakken neer te gaan zitten of te gaan denken dat je niks kunt: je kunt het namelijk wel! Al heeft het dan misschien eerst oefening nodig om het doel te behalen. Vaak verwachten wij al dat wij alles kunnen, ook de dingen die wij voor het eerst doen. Maar kan alles de eerste keer helemaal perfect gaan? Nee! 
Door deze manier van denken kunnen er dus ook veel negatieve gedachtes loskomen, maar wees eens lief naar jezelf! Kijk naar de dingen die wel goed zijn gegaan en laat het negatieve los. Door jouw talenten en kwaliteiten te gebruiken kom jij namelijk veel verder!

| Van positiviteit komt positiviteit |


Positief denken heeft nog zo'n mooi effect: wanneer dit rondgaat en de complimenten en positieve gedachten rondgaan zal dit zich als een soort van 'positieve' bacterie snel verspreiden. Dus in plaats van een negatieve spiraal geeft positiviteit juist meer inspiratie. Het werkt verlichtend en geeft je meer ruimte om te ademen. Je kiest dus voor een positief leven waarbij jij jouw gedachtes zet op de fijne dingen in het leven!


Positief denken heeft dus een heel andere en mooiere invloed dan het negatieve denken. Het geeft je veel meer bewegingsvrijheid en je gaat jezelf tegelijkertijd meer waarderen! Daarnaast ligt het positieve denken dus niet alleen bij jezelf, maar ook bij de omgeving. Ga het zelf maar eens na: welke dingen zorgen er voor dat jij zelf af en toe in een negatieve spiraal terecht komt? Wat ga jij de komende tijd veranderen om de positieve gedachtes te laten groeien? 

With Love,

Dineke

19 opmerkingen :

 1. Ik houd zelf een positief dagboekje bij, waarin ik iedere dag de positieve dingen opschrijf. Zo vind je altijd wel iets leuks in je dag. Het werkt echt heel goed!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw, wat mooi dat je dat doet! Ik geloof heel graag dat het goed werkt :)

   Verwijderen
  2. Hoi Eline,

   Dat heb ik ook een tijdje gedaan toen het helaas met mijn gezondheid niet goed ging en ik in een behoorlijke dip zat. Je leert de kleine dingen in het leven dan weer enorm te waarderen. Het heeft mij ontzettend goed gedaan. Nog steeds kan ik naar kleine, positieve momentjes uit het dagelijkse leven kijken.

   Groetjes Marloes

   Verwijderen
 2. Mooi geschreven. Ik ben van mezelf gelukkig wel positief ingesteld :-) Maar iedereen heeft zo z'n momentjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn om te horen! Haha, dat is inderdaad waar!

   Verwijderen
 3. Mooi! Soms is het echt weleens lastig om positief te blijven, daar heb ik vooral last van als het heel druk is op school. Heel handig dan ook, dit soort lijstjes. Bij mij helpt verder een goede nachtrust ook - de volgende dag voel ik me vaak weer helemaal top, na een klein dipje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die drukte is inderdaad soms wel iets wat mij ook van de gelukkige momentjes kan afleiden, super herkenbaar! Gelukkig dat een goede nachtrust helpt bij jou :)

   Verwijderen
 4. Mooi! Ik kan soms best negatief zijn en dat wil ik eruit hebben! Jouw tips gaan me zeker helpen. Het is gewoon goed om te realiseren dat je met positiviteit veel verder komt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aah, wat super fijn om dit te horen! Heel veel succes, maar dat komt vast helemaal goed! <3

   Verwijderen
 5. Wat een mooi artikel! ik ben de laatste tijd steeds positiever en ik denk er vooral aan dat ik mezelf niet wegcijfer. Als dingen soms tegen zitten kan ik nogal snel alles negatief zien maar als ik door iemand weer met beide benen op de grond kom kom ik de tegenslag ook weer te boven. x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed dat je dat de laatste tijd doet en wat fijn dat de omgeving hierbij ook helpt! Heerlijk hoe dat ook een goede invloed kan hebben hierop! :) x

   Verwijderen
 6. Ik heb 't soms wel moeilijk om positief te denken. Hoe hard 'k soms ook probeer, het lukt mij soms niet. Momenteel ga'k door een moeilijke periode, waardoor 'k 't heel moeilijk heb om positief in 't leven te staan. Ik wil 't wel, maar..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, dat is natuurlijk dan ook lastig! Begrijpelijk. Hopelijk lukt het wel om van de kleine, goede dingen te genieten en daar de positieve dingen uit te halen :)

   Verwijderen
 7. Fijn artikel! Het meeste weet je wel, maar je er ook aan houden is een ander verhaal, dus goed om er soms even aan herinnert te worden! Xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaa, dat is soms echt het lastige! Graag gedaan :) x

   Verwijderen
 8. Wat een leuk artikel :) Ik denk dat aan het einde van de dag even stilstaan en denken aan 3 leuke dingen die je die dag hebt gedaan ook veel helpt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een goed idee zeg! Wat fijn dat sat zo helpt :) Ik vind hetvook heerlijk om even die dingen op een rijtje te zetten! Misschieb kun je er ook een boekje voor kopen, dan heb je een mooi overzicht!

   Verwijderen
 9. Handige tips zeg! Hier kan ik wel wat mee! En eigenlijk liggen de tips zo voor de hand.. Het blijft toch lastig om elke dag zo positief te zijn, maar met deze tips moet dat zeker wel lukken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw, wat goed! Haha, die struggle heb ik ook vaak hoor! Dan ben je eerder geneigd om ol de negatieve highlighters te letten, terwijl in heel veel kleins al wat positiefs ligt!

   Verwijderen