woensdag 2 november 2016

BLIJ ZIJN MET WAT JE HEBT | TOCH HEEL VANZELFSPREKEND?


Blij zijn met wat je hebt. Dit klinkt heel vanzelfsprekend toch? Tot ik op een woensdagavond naar het programma Grand Designs: To the end of the world keek. Een gezin trok naar Chili, met alleen een camper, waar ze nu al een poos in leven. Ze bouwen een eigen huis met natuurlijke materialen. Sommige mensen vinden het super raar dat zij hun mooie carrière hiervoor hebben opgegeven, maar pas toen ik deze aflevering zag besefte ik hoe materialistisch wij in zijn gesteld in deze wereld. Hoe komt dit toch? 

Misschien heb je het op het eerste gezicht ook nog niet zo door. Ik moet toegeven dat ik dit ook had. Alleen als je eens wat meer inzoomt op jezelf merk je dat tevredenheid soms ver te zoeken is. Want hoe vaak heb jij meegemaakt dat jij voor een lange periode blij was met iets? Een nieuwe trui, broek of een meubelstuk. Voor je het weet wil jij al weer iets nieuws en ben je op dat andere alweer uitgekeken. Hoe vaak komt het wel niet voor dat je naar bezittingen van anderen kijkt en je denkt: 'Had ik dat maar' of 'Dat kan ik veel beter.' Concurrentie is echt iets van deze tijd. Veel mensen concurreren met elkaar: wie heeft het mooiste huis? Wie de mooiste auto en wie het meest perfecte leventje?  
Waarom doen wij dit toch? Voor de buitenwereld wil je er soms zo mooi en perfect uitzien, terwijl niemand het perfecte leven heeft en ik denk dat dit echt iets is wat wij in ons achterhoofd moeten houden. Want is dit niet één van de dingen waar die concurrerende strijd vandaan komt? Ik denk van wel. 

Ik denk dat het belangrijk is dat wij als mensen eens tevreden worden. En ik zeg expres: worden. Tevredenheid is namelijk iets wat je kunt doen, het zegt niks over jouw karakter. Dit is iets wat wij wel eens vergeten. Tuurlijk tevredenheid moet je oefenen, maar oefening baart natuurlijk kunst. Eén van de dingen die jij zou kunnen doen is dagelijk, wekelijks of maandelijks opschrijven waar jij dankbaar voor bent. Easy peasy toch? Wat ik de laatste tijd ook meer probeer is het bewust genieten van iets kleins. Je kunt hierbij denken aan een leuk gesprek met een vriend(in), een lekker kopje koffie, een fijne fietstocht, de vogels die fluiten en ga zo maar door. Probeer bewust hier helemaal in op te gaan, wedden dat die glimlach dan veel sneller verschijnt! 

Nog weer even een kleine toelichting op de aflevering die ik gezien heb van Grand Designs. Het gezin wat was verhuisd vanuit een hectische omgeving uit Amerika naar een rustige plek in Chili is, letterlijk, nog nooit zo gelukkig en tevreden geweest. Ze zijn de kleine dingen in het leven extra gaan waarderen: hoe mooi is dat? Ze hebben al die luxe in Amerika niet meer. Voor boodschappen moeten ze bijvoorbeeld een hele reis naar beneden maken en het bouwen van het huis wordt dus gedaan met natuurlijke materialen. Hier zijn ze dan ook al een hele poos mee bezig. Het uitzicht is daarnaast echt magnefique! Elke dag hebben ze dat uitzicht weer en daar doen ze het voor, ook al wonen ze naast een actieve vulkaan.


Waarderen. Iets wat ook zo belangrijk is. Letterlijk dus de kleine dingen in het leven waarderen. Daarnaast ook jouw leven waarderen, waarderen hoe het gaat en welk pad het bewandeld. Je kunt steeds wel in gedachten houden wat jij later wilt bereiken, maar kijk eens naar de dingen die je al bereikt hebt. Geniet daar eens in volle teugen van. In de toekomst komen er genoeg momenten waarbij je weer kunt genieten van die stap, maar probeer ook in het heden te blijven leven! Al lijkt dit soms wel heel lastig, want het leven gaat steeds sneller en hectischer. Dan is die ontevredenheid en concurrentie ook niet zo gek. Want wanneer heb jij dan tijd om te genieten van die dingen die jij hebt? Niet. Probeer dus met een rustig tempo dingen aan te pakken. Leef dus meer met een gevoel van kalmte, dan met een gevoel van haast. 


Minimaliseren is trouwens iets wat nu steeds meer in de 'mode' raakt! Iets waar ik zelf ook veel van kan leren, maar het is een van de beste dingen die jij kunt doen. Hierdoor heb jij jouw kamer of huis volstaan met jouw favoriete spullen en besef je wat voor moois jij wel niet allemaal bezit. Zo verstoppen die spullen zich ook niet, maar kun je er met veel plezier naar kijken. 

Het is dus een hectische en snelle wereld, waarbij de concurrentie steeds een grotere rol gaat spelen. Steeds vaker zie je dat mensen ontevreden zijn en niet blij kunnen zijn met die dingen die zij hebben of al bereikt hebben. Daarom voor jullie de uitdaging om de komende week bewust te genieten. Merk jij die kleine dingen op waar jij van geniet? Kijk eens naar de spullen die jou een vrolijk gevoel geven en maak er een mooi plekje voor. Besef eens welke dingen jij al bereikt hebt en wees er trots op! En vergeet daarnaast niet om op te schrijven waar jij dankbaar voor bent. Ik durf te wedden dat als wij dit allemaal zouden doen de concurrentie en jaloezie snel uit de wereld verdwenen zouden zijn. Oh, en vergeet natuurlijk niet om jouw vriend(in) te bedanken voor die mooie vriendschap. Ook zo iets kleins en moois, maar vaak iets waarbij wij nog niet beseffen hoe mooi.


Waar ga jij de komende week specifiek op letten?

With Love,

Dineke

14 opmerkingen :

 1. Je hebt helemaal gelijk: we willen allemaal de beste zijn en de mooiste spullen hebben. Ik merk dat ook aan beautybloggers, het moet allemaal strakker, beter, duurder. Erg vermoeiend. Ik probeer gewoon mezelf te blijven en alles te waarderen wat op me afkomt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaa, dat merk ik inderdaad ook vaak! Ik lees ze veel en je ziet dat echt wel onderling. Jezelf zijn is dan inderdaad zo goed en helemaal uniek!

   Verwijderen
 2. Wat een super fijn artikel! Ik kende het programma Grand Designs nog niet en ik weet ook niet goed of het ook in België wordt uitgezonden maar het lijkt me wel leuk om te zien. Ik probeer sinds ik terug ben van Australië steeds meer en meer te genieten van de kleine dingen. Zoals bijvoorbeeld een lekkere lunch die ik klaarmaak, of dankbaar zijn voor de mensen rondom me. Zelfs al is dat niet altijd even gemakkelijk, ik probeer wel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw, wat tof om dit te horen zeg! Vaak maken dit soort ervaringen je echt bewust van dit soort dingen :)

   Verwijderen
 3. Wat een goed artikel, zeg! Ik ben het helemaal met je eens, maar merk het ook bij mezelf. Toch probeer ik veel 'ervaringen' te kopen, vind ik toch wel heel leuk! X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Natuurlijk ook blijven doen waar je van houdt :)

   Verwijderen
 4. Ik betrap mezelf erop dat ik het ook heel vaak vergeet, toch maar meer realiseren en genieten van de kleine dingetjes in het leven!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tof artikel! Ik vergeet de kleine dingen in het leven eigenlijk ook heel vaak en dat is zo zonde! Dan leef je naar de grote dingen (zoals nachtje weg, vakantie etc) toe en als die dan voorbij zijn, dan kom je ook echt in een zwart gat terecht. Eigenlijk zou je iets moois moeten zien in elke dag; denk dat je dan veel gelukkiger bent. Nieuw doel voor november hihi! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, precies! Soms heb ik dat ook wel. Zoals nu kijk ik zo uit naar Kerst, maar zoals vorig jaar viel ik erna echt in een zwart gat, dus extra genieten van alle kleine dingen! :) Aah, ik ben benieuwd of het gaat lukken, vast wel!

   Verwijderen
 6. Wat een mooi artikel. Helemaal mee eens. En zelf maak ik mij er ook schuldig aan. Ook omdat ik het zo gewend ben. Ik weet niet anders. Goed om er soms weer wat extra bij stil te staan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is wel iets waar je inderdaad net bij stil moet staan! Je bent ook zo vaak druk, druk met vanalles en dan ontgaat je het helemaal.

   Verwijderen