vrijdag 21 oktober 2016

WAAROM EEN BUCKETLIST?


Bucketlist. Een term die steeds bekender wordt. Zelf ben ik ook begonnen met mijn allereerste bucketlist! Er is zelfs een film volledig toegewijd aan de bucketlist. In deze film zie je ook weer de essentie van het genieten. Iets wat wij volgens mij af en toe wel vergeten. Alleen het leven is zo mooi gemaakt! Door echt achter dit mooie geheim te komen, genaamd geluk, kan een bucketlist erg helpen. Dus waarom zou je precies een bucketlist moeten maken? Wel om deze redenen!


Wat ik vaak zie is dat mensen grote dingen dromen, maar er verder nooit iets mee doen. Super jammer! Waarom niet die dromen in doelen veranderen? Waarom niet gewoon die ene stap wagen. Als het niet lukt, maakt het niks uit, want je hebt het gewoon geprobeerd! Je hoeft natuurlijk ook niet met bepaalde dingen meteen een hele grote stap te maken (bijvoorbeeld een bedrijf beginnen). Met kleine stapjes kom je verder dan dat je denkt. En het opschrijven van jouw dromen maakt het al een beetje meer een del. Dus om het bij jouw bucketlist te beschrijven is al een kleine stap!

Door een bucketlist te maken kom je er ook echt achter wie jij zelf bent. Je leert de dingen te ontdekken die jij echt belangrijk vindt. Daarnaast weet je hierna beter wat jouw interesses zijn. Wie weet ben jij wel heel avontuurlijk en wil je nog heel veel reizen of ben jij echt een familietype: je wilt een gezin oprichten, het huisje boompje beestje gevoel opbouwen en klaarstaan voor jouw familie, vrienden en andere naasten. Ik ben er zelf wel heel erg achter gekomen dat ik iemand ben die het van de ervaringen moet hebben: ik wil graag de Chinese Muur bewandelen, een versgeplukte ananas eten, op een spontane vakantie gaan, meegaan naar een archeologische opgraving en ga zo maar door. Om al die ervaringen op te zoeken moet ik af en toe wel uit mijn comfortzone gaan, maar dat is juist het mooie eraan!
Daarnaast leer jij jezelf dus door de jaren heen steeds beter kennen, zeker als jij al over een bucketlist beschikt! Een bucketlist blijft dan door de jaren heen ook niet hetzelfde, hij kan altijd veranderen. Je zou kunnen zeggen dat een bucketlist met jou mee veranderd. Wie weet ben ik over een paar jaar wel een heel ander iemand, ben ik meer iemand geworden die meer op liefdadigheid in wil gaan, in plaats van op de ervaringen. Een bucketlist staat dus nooit vast! Deze kun je altijd veranderen (dus geen paniek, mocht je die nu hebben).


Met een bucketlist leer jij te genieten van het moment. Ik zou veel meer van een klein iets genieten als het iets is wat ik al heel lang wilde doen. Iets kleins als een kuikentje vasthouden bijvoorbeeld of iets als tijd voor mijzelf vrijmaken. Wanneer ik dit doe en gedaan heb zal ik er met veel meer plezier naar terug kijken. De ervaring zal je dan ook veel langer bij je houden dan dat je dit weer vergeet, je hebt er immers bewust voor gekozen. 
De laatste tijd probeer ik ook steeds meer echt met de dag te leven. Niet te veel piekeren en stressen over wat komt, maar genieten van de kleine dingen die mij al gegeven worden. Het is wel even lastig, want ik ben eens ster in het nadenken, maar het is wel een mooie uitdaging geworden! Daarbij is voor mij een bucketlist een mooie ondersteuning. Ik hoor ook wel veel mensen zeggen dat het vreemd is om een bucketlist te hebben: "Waarom zou je dit doen? Je bent toch nog jong en hebt nog een heel leven voor je?" Nou, juist daarom heb ik er een! Nu kan ik nog zo veel dingen meemaken en je weet niet wat er allemaal komen gaat. Leef dus bij het moment! 

Een bucketlist maken heeft dus vele mooie redenen! Ten eerste helpt het om jouw dromen te realiseren naar echte doelen. Al is het met kleine stapjes, alle beetjes helpen! Daarnaast leer jij jezelf beter kennen. Ik ben benieuwd wat voor een persoon jij precies bent, waar jij achter komt! Dat zijn namelijk de leukste verassingen. Ook verandert de bucketlist met jou mee en geeft een weerspiegeling weer met wie jij bent. En als laatste leert het jou echt te genieten van elk klein moment. Het is zo fijn om je bewust te zijn van al die kleine, fijne dingen!

Wil jij zelf ook een bucketlist maken, maar vind je dit lastig? Op iBucketList kun je heel gemakkelijk zelf een bucketlist maken! Ze geven jou voorbeelden in bepaalde thema's die jij in jouw bucketlist weer terug wilt laten komen. Zelf heb ik er ook een gemaakt (die kun je hier vinden). Nadat je een bucketlist gemaakt hebt kun je zelf ook items toevoegen. Super handig! 

Heb jij zelf al een bucketlist?

With Love,

Dineke

18 opmerkingen :

 1. Wat een mooi artikel, ben het helemaal met je eens. Heb vroeger wel eens een bucketlist geschreven maar de laatste tijd niet meer, ik droom er wel van! Ik ga het gauw weer eens een maken. <3
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeeeh, ik ben heel benieuwd hoe die gaat worden! Heerlijk :)

   Verwijderen
 2. Mooi! Bucketlists zijn fijn, ik heb er ook een maar dan in mijn hoofd hihi, nooit echt opgeschreven. Heb nog zoveel dingen die ik wil doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat handig! Ik zou dat echt niet kunnen onthouden, haha. Ik vind het zo heerlijk om echt een plan te hebben van alles wat ik wil doen!

   Verwijderen
 3. Ik heb zelf ook een bucketlist en er zijn al een aantal dingen van afgestreept. Het is erg fijn om de doelen in je hoofd op papier te zetten zodat de stap om ze te doen minder groot word

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. JAAAA, helemaal waar! Dan heb je echt al meer het plan opgeslagen!

   Verwijderen
 4. Wat leuk en inspirerend om dit te lezen! Zo zonde dan onze dromen soms alleen maar dromen blijven. Ik ben persoonlijk echt een bucketlist persoon dus ik ben heel benieuwd naar de iBucketlist, ik ga eens even kijken :)

  Liefs, Merel
  www.healthywanderlust.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aaaah, wat leuk om te lezen! Veel plezier met het samenstellen van een! :)

   Verwijderen
 5. Een heel fijn artikel om te lezen! Dromen moet je zeker waar maken ^^ Een bucketlist is altijd handig om altijd even weer te bekijken ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief, dankje! :) Ja, precies. Ik heb alles dan zo chaotisch in mijn gedachten zitten, haha.

   Verwijderen
 6. Ik heb zeker nog een bucketlist en die heeft eigenlijk vooral met allerlei reizen te maken die ik wil maken :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeeeh, leuk! Ik ben benieuwd wat voor een dingen ik zie verschijnen!

   Verwijderen
 7. Ik heb ook een héle lange bucketlist gemaakt, ik ga er over 5 jaar pas weer naar kijken om te kijken wat allemaal wel en nog niet is uitgekomen :) Jouw bucketlist ziet er ook heel nice uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oooh, dat is ook een goeie! Als een soort van 'brief' naar de toekomst, haha :)

   Verwijderen
 8. Wat een mooi artikel! Die website kende ik nog niet, maar ga ik zeker onthouden. Ik heb toevallig laatst een bucketlist voor een periode van 3 maanden gemaakt. Ik merk dat dat bij mij goed werkt. Als ik groot ga dromen, zie ik voor mijn gevoel niet snel genoeg resultaat. Dan stel ik liever hele kleine doelen op die ik wel in korte tijd kan behalen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw, wat goed om dit voor een paar maanden te doen! Dan heb je het ook al veel concreter voor je, dan dat je (zoals ik, haha) een hele lijst opstelt die oneindig lang kan duren!

   Verwijderen
 9. Ik heb wel een boekje inderdaad. Daar schrijf ik grote dromen in, maar ook kleine simpele dingen. Dit zijn dus uitjes maar soms ook materiële dingen. Iets wat ik ooit misschien tegen kom en dat me ook wel een beetje geluk brengt.

  Ik ben het met je eens. Denk echt wel dat het iets goeds kan brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw, wat een mooi idee om er ook materiële dingen bij in te gooien! Tof!

   Verwijderen