vrijdag 7 oktober 2016

HOW TO | KEUZES MAKEN


Een tijdje geleden schreef ik een blog over de must van het zelf keuzes maken. Nu was dit natuurlijk wel hartstikke leuk -en het is ook hartstikke belangrijk! Al kreeg ik nu een paar vragen van jullie, want hoe maak je nu eigenlijk keuzes? Hoe kun je goed keuzes maken en hoe kan ik die knoop doorhakken? Daarom hierbij een paar tips op een rijtje!


| Geniet van de keuzes die je maakt |

Ten eerste: geniet van de keuze die je hebt gemaakt! Dus wat je ook kiest, geniet van het feit dat je niet meer in die dubio zit en de keuze gemaakt is. Dus trek de keuze niet in twijfel en val niet terug. Ik ben daar namelijk echt een ster in. Ik kan nog twijfelen over dingen waar ik allang een keuze over heb gemaakt en dat is echt niet altijd nodig. Jouw eerste gedachte/keuze is meestal al het goede, dit voelt namelijk het beste voor jou! Dit is heel goed om bij stil te staan vóórdat je een keuze maakt. Geniet!

| Wat zijn jouw doelen? |

Wanneer je voor een keuze komt te staan is het belangrijk om te kijken wat jouw doelen zijn. Het maakt niet uit bij welke keuze het is, vaak komt er wel een of ander doel tevoorschijn. Dit kan een doel van jezelf zijn, maar ook een doel van anderen. Stel wel het doel  van jezelf voorop, dit klinkt heel egoïstisch, maar anders worden bij wijze van spreken de keuzes voor jou gemaakt, in plaats van dat jij ze zelf maakt. Ik heb er zelf ook heel vaak moeite mee om mijn eigen doelen voorop te stellen. Vaak wil ik dan toch anderen helpen om in die keuze van hen mee te gaan, alleen verkijk je er niet op!

| Weg met die knoop, hak hem door! |

Na een tijdje wordt die keuze maken steeds moeilijker. Je blijft erover door malen en je komt terecht in een visuele cirkel. Alles wordt hierdoor steeds ingewikkelder. Daarom is het zo belangrijk om de knoop door te hakken. Je zult echt merken dat dit opluchtend werkt! Hier heb ik namelijk zelf ook wel eens last van gehad. Mocht de keuze toch niet heel slim zijn geweest, dan geeft dat echt helemaal niks. Net als ik ook altijd tegen leerlingen zeg: van fouten leer je! 


| Maak een lijstje met vóórs en tegens |

Ik ben zelf heel visueel ingesteld. Wat mij dus helpt is om heel klassiek een lijstje met vóórs en tegens te maken. Hierdoor kan ik sneller overwegen wat ik moet doen. Ook bij het kiezen heb ik dan eerder een overzicht van wat ik wel en niet moet doen. Ik weet immers nu overzichtelijk te zien welke consequenties of voordelen er aan zitten!


| Keuzes zijn niet altijd definitief |

Je moet je goed bedenken dat veel keuzes niet meteen definitief zijn. Dat is iets wat ik mijzelf ook nog goed moet inprenten. Vaak denk ik dat een keuze meteen vaststaat en ik niet meer terug kan. Dat is echt niet zo! Als jij je toch niet fijn voelt bij een keuze kun je dit meestal nog wel veranderen (denk aan een studiekeuze). Dus het is gelukkig geen ramp, mocht je van gedachten veranderen. | Voor de grootste twijfelaar |


 • Goed is goed! Dus als je bang bent dat een andere keuze misschien beter is, laat het los! Als een keuze al goed is mag je hartstikke tevreden zijn. 
 • Negeer de andere, vele opties. Er zijn zó veel opties in de wereld. Alleen wanneer jij gekozen hebt, geniet dan van die keuze! Net als wat ik in het eerste punt benoemde. Want dit is wel het aller belangrijkste om te beseffen! 
 • Beargumenteer eventueel jouw keuze en bekijk welke argumenten het belangrijkste zijn.

Houd dus in gedachten dat keuze's niet meteen helemaal vaststaan! Het is daarnaast belangrijk om te kiezen waar jij helemaal achter staat en wat laat zien wie jij bent. Ik ga in ieder geval nog meer bezig met het makkelijker keuzes maken. Volgens mij is dit iets waar je altijd in kunt blijven leren. Weer zo'n mooie uitdaging in het leven!


With Love,

Dineke

9 opmerkingen :

 1. Heel handig artikel, ik vind het altijd zo moeilijk om keuzes te maken.. Eigenlijk moet je soms echt gewoon eventjes de knoop doorhakken. :)
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, precies! Soms is het net iets meer: niet denken, maar doen!

   Verwijderen
 2. Heerlijk om dit te lezen! Keuzes maken is belangrijk hoe moeilijk ze ook zijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens! Soms denk ik ook wel eens dat we dat vergeten

   Verwijderen
 3. Ik twijfel zoveel.. Fijn artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben 1 van de grootste twijfelaars wat keuzes betreft. Ik weet soms goed wat ik wil, maar soms maakt 't leven zelf het mij zo moeilijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ken ik echt helemaal! En dan kom je inderdaad in die visuele cirkel... Dat heb ik zelf ook zo vaak meegemaakt. Dit blijft ook echt altijd zo'n leerpunt, maar ik hoop dat deze tips wat geholpen hebben! :)

   Verwijderen
 5. Ik val echt in de categorie ' ergste twijfelaar' thanks, aan dit lijstje heb ik echt iets!

  BeantwoordenVerwijderen