maandag 26 september 2016

5X | WAAROM VOOR JEZELF KIEZEN EEN MUST IS


Keuzes maken is al een hele opgave, maar om die keuzes echt voor jezelf te maken is een nog grotere opgave. Vaak komt het al te egoïstisch over of laat je jezelf toch maar weer meevoeren met de groep. Alleen vind ik dat keuzes maken voor jezelf echt een must is! Ik ben natuurlijk geen expert in het maken van keuzes, maar toch wilde ik graag met jullie deze vijf punten delen waarom het wél belangrijk is om voor jezelf keuzes te maken! Lees je mee?


1 | Hey, wacht! Dit is mijn leven

Echt, geloof mij niet verkeerd! Het is heel goed om anderen te helpen en voor anderen klaar te staan, maar vergeet jezelf niet. Het is jouw leven. De keuzes die jij maakt beïnvloeden jouw leven. Het is natuurlijk super fijn als je daarmee anderen kunt helpen, maar denk ook eens aan jezelf. Wat vind jij fijn en waar zou jij je het prettigste bij voelen? Als je dit bedenkt zit je al op het goede spoor!

2 | Zelfstandig en vrij

Doordat jij je eigen keuzes maakt leer je voor jezelf op te komen! Hoe handig is dat? Ik vind het nog wel eens lastig om 'nee' te zeggen. Dus ik probeer de laatste tijd echt te bedenken welke keuze ik fijner vind en wat mij meer ligt. Hierdoor leer je tegelijkertijd jezelf beter kennen. Je leert van jezelf te houden (doordat je accepteert dat jij ook een eigen keuze hebt) en wanneer jij van jezelf houdt ga je ook meer van anderen houden! Win-win situatie dus. 


3 | Claimen, wat is dat?

Wanneer je geleerd hebt om eigen keuzes te maken ben je niet steeds afhankelijk van anderen. Je kunt nu voor jezelf opkomen en je weet waar jouw grenzen liggen. Je staat dus steviger in de schoenen en je hebt een wereld voor je openliggen! Kijk waar de mogelijkheden liggen. Het betekent overigens niet dat je alles van anderen moet afwijzen, hulp krijgen is iets fijns! Maak er gebruik van. 


4 | Jij mag er ook zijn!

Het draait echt niet altijd om wat een ander handiger uitkomt. Vaak als je meegaat in een keuze die voordeliger is voor een ander (natuurlijk is het wel heel lief en zorgzaam!) kom je er zelf minder goed van af. Af en toe is dit natuurlijk echt niet erg! In vriendschappen moet je geven en nemen en daar is niks ergs aan. Het is juist heel mooi! Alleen af en toe mag je echt wel aan jezelf denken. Het is, zoals punt 1, jouw leven en jij mag er ook een feestje van maken!

5 | Duidelijkheid

Ten eerste voor jezelf: dit omdat je jezelf beter leert kennen. Je leert jouw eigen waarden en normen kennen, hieruit kun jij weer de juiste keuzes voor jezelf maken! Ook voor anderen geeft dit heel veel duidelijkheid. Wanneer jij standvastig jouw keuzes kunt maken (zonder twijfelen zou het allermooiste zijn, maar voor mij een ver van mijn bed show, haha) weten zij ook waar ze aan toe zijn!


Wat vind jij het lastigste aan keuzes voor jezelf maken?


With Love,

Dineke

Follow my blog with Bloglovin

11 opmerkingen :

 1. Ooit moet je daar inderdaad bij stil staan! Is vaak wel lastig maar ik denk dat als je ook eens wat aan jezelf denkt je er zelf ook gelukkiger van wordt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaa, precies! Dan ben je jezelf er ook meer van bewust waar je mee bezig bent lijkt mij :) Alles zo veel meer op een rijtje!

   Verwijderen
 2. Fijn artikel! Ik probeer er de laatste tijd ook veel bewuster mee bezig te zijn dingen te kiezen die ík wil, en niet de dingen die "logisch" zijn of van je verwacht worden. Xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw, wat super goed! :) Laat me vooral weten als je nog tips hebt, die zijn altijd welkom!

   Verwijderen
 3. Heel fijn artikel! Ik ben de laatste tijd wel met normen en waarden bezig, dus dit is best handig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat super goed! Dan is dit inderdaad wel toepasselijk :)

   Verwijderen
 4. Wat een fijn artikel! Ik heb een hele tijd gehad dat ik mijzelf wegcijferde maar dit doe ik niet meer. Ik word er zelf niet beter van en de mensen om mij heen ook niet. Het geeft je ontzettend veel zelfvertrouwen om vor je zelf te kiezen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooh, wat goed dat je dan deze richting in bent geslagen! Dat was vast wel even een drempel

   Verwijderen
 5. Wat een goede punten! Het is inderdaad erg belangrijk om voor jezelf te kiezen! Dat is iets wat ik ook heb moeten leren en het gaat steeds beter :)

  BeantwoordenVerwijderen