vrijdag 26 augustus 2016

5 X | WAAROM REIZEN GOED VOOR JE IS


Backpacken door Australië of Azië, naar India, de Chinese Muur bewandelen, drijven in de Dode Zee, met mijn neef naar Hawaï, de geisers in levende lijve zien in IJsland, het Noorderlicht zien en ieder land bezoeken in Europa: een kleine greep uit mijn bucketlist qua reizen. Ik wil nog zo veel zien! Aan reizen zitten natuurlijk voor én nadelen. Maar over de nadelen wil ik het juist nu even niet hebben. Reizen is namelijk super goed voor je! Waarom? Wel om de volgende redenen:


1 | Zelfkennis


Doordat je naar verschillende plaatsen gaat kom je verschillende waarden en normen tegen. Zelf heb je natuurlijk al waarden en normen die jij belangrijk vindt, maar door het reizen kunnen deze beter ontwikkeld worden. Je ziet hoe het er in andere landen aan toe gaat en soms kunnen de kleinste dingen al veel verschillen. Opvoeding bijvoorbeeld. Een vriendin van mij was als au pair naar Frankrijk vertrokken en kwam daar hele andere opvoedingsmanieren tegen. Zo verbreid jij jouw kijk op jezelf en leer jij jezelf beter kennen. Wat zet jij voorop en welke dingen vind jij minder belangrijk? Daarnaast is een moment met jezelf, mocht je alleen op reis gaan, ook super leerzaam. Je leert je gedachten kennen en bij welke momenten jij je het prettigst voelt. 


2 | Wereldkennis


Soms lijkt Nederland zó klein. Ik vind het zelf heel fijn om mijn kennis van de wereld daarom te verbreden. Daarnaast kijk ik vaak het nieuws en ben ik al snel bevooroordeeld over een land. Terwijl de werkelijke situatie misschien heel anders is! Via de media wordt jouw mening over een land en de rest van de wereld al snel gevormd. Door te reizen kom je achter de werkelijke situatie van een land. Hierdoor wordt jouw wereldkennis dus veel beter en kun je duidelijker een mening vormen! 

3 | Comfortzone


Ik ben iemand die het heerlijk vind in de comfortzone. Het is zowat mijn favoriete plek. Geen probleem om daarin te blijven! Toch krijg ik de laatste tijd meer de wil om andere dingen uit te proberen. Reizen bijvoorbeeld! Surprise. In het buitenland gaat het heel anders dan dat jij gewend bent. Ook moet jij je nu verstaanbaar maken in een andere taal. Alles moet je, als het goed is, zelf regelen. Met sommige dingen kun je dus al aardig uit de comfortzone komen. Ik ben zelf iemand die graag wil weten wat op de planning staat. Zo kan ik mij alvast voorbereiden op hoe het ongeveer gaat lopen. Soms heb ik bijvoorbeeld al een idee over hoe iets eruit ziet (iets simpels als interieur), als dat toch anders is moet ik altijd even wennen. In het buitenland zou ik veel eerder spontane acties ondernemen, voor mij is dit best even uit mijn comfortzone. Al vind ik dit echt heerlijk! Daarnaast ook de contacten die je in het buitenland maakt. Ik zou veel eerder op mensen afstappen in het buitenland dan dat ik hier zou doen! Reizen kan je dus echt helpen met jouw eigen ontwikkeling. 4 | Contacten


Als je in het buitenland bent maak je, zoals ik al zei, veel sneller contacten. Mocht je vaak op reis gaan dan komt dit je vast wel bekent voor! Who knows wat voor een voordelen je daar uit kunt halen. Zo hebben wij zelf bijvoorbeeld familie in het buitenland. Die willen wij altijd nog weer een keer bezoeken en daarbij hebben wij dus een mooie reis als bonus! Of wie weet moet je wel een keer stage lopen in het buitenland. Dan is het toch wel fijn als je daar al wat vrienden of kennissen hebt zitten, zodat je niet zielsalleen strandt (alhoewel, dan leer je jezelf wel weer beter kennen natuurlijk ;)). Daarnaast is het ook fijn om contacten te hebben in het buitenland die jou de hotspots van steden en dorpjes kunnen vertellen. Zij kennen alles een stuk beter en zo worden de mooiste stukjes niet overgeslagen!

5 | Rust


In deze maatschappij hoor je veel meer over overspanning en burn-outs, zoals ik al een keer in dit artikel beschreef. Door er even tussenuit te gaan kun je deze dingen voorkomen -tenminste dat is iets wat ik geloof. Je bent namelijk uit jouw eigen, dagelijkse omgeving en doet nieuwe, verfrissende ideeën op. Juist in het buitenland kun je nieuwe energie opdoen. Je leert weer tijd aan jezelf te besteden en dingen te ondernemen die jij prettig vindt. Je kunt als het ware weer even vrij ademen. 


Er zijn natuurlijk veel meer voordelen aan reizen. Ik hoop ze in ieder geval allemaal één voor één te ontdekken! Waarom vind jij reizen fijn?

With Love,

Dineke


Follow my blog with Bloglovin

13 opmerkingen :

 1. Oeeehoe ik ben het met alle 5 de punten eens! Vind vooral uit je comfortzone komen en zelfkennis opdoen twee hele fijne dingen. Op reis verlopen dingen toch regelmatig anders dan je gepland had haha. Je leert zo veel van reizen, en dat is tof!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaa, echt heerlijk is dat! Ik hoop het nog zo vaak te kunnen doen. Zonde dat de vakantie bijna voorbij is, haha!

   Verwijderen
 2. Wat een leuk lijstje heb je samengesteld! Vooral met de wereldkennis & de rust ben ik het compleet eens! :) X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk lijstje, ik herken alle punten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vooral zelfkennis! Al helemaal als je in je eentje op reis bent!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, precies! Lijkt mij echt heerlijk om mee te maken!

   Verwijderen
 5. Ik ben er echt dol op! Als ik eventjes 2 weken in een ander land ben geweest kom ik zo relaxed terug. Je komt dan veel dingen te zien die je normaal niet ziet en dat vind ik super gaaf!
  Liefs,
  Elles

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, klopt helemaal! Ik vind het zo tof dat je die nieuwe dingen dan ook weer kunt toepassen :)

   Verwijderen
 6. Echt een fijn artikel om te lezen! ik reis echt regelmatig, en ga dan ook wel een aantal keer in het jaar op citytrip samen met mijn vriend. Het is zo leuk om te doen, bovendien leer je er inderdaad veel van

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooh, heerlijk zo'n citytrip! Heel tof dat je die samen maakt. Ik hoop er nog veel te maken in de toekomst! :)

   Verwijderen
 7. Heel herkenbaar! Ik vind het heerlijk om zowel samen als alleen te reizen!

  BeantwoordenVerwijderen