vrijdag 22 juli 2016

MINDSET| DURF 'NEE' TE ZEGGEN


Ik moet echt even heel eerlijk zijn. Ik vind het super lastig om nee te zeggen. Vaak als mensen mij vragen iets te doen of om nog meer hooi op mijn vork te nemen kan ik geen nee zeggen en klinkt de welbekende 'ja' weer. Ik zou hier zo graag voor mijn eigen rust een balans in willen vinden. Daarom vandaag een artikel over het 'nee' durven zeggen. 


In deze maatschappij wordt het steeds belangrijker dat jij jouw eigen grenzen leert kennen. Voor je het weet heb je een burn out. De cijfers zijn belachelijk hoog gestegen de laatste jaren. Eén op de zeven werknemers heeft een burn out en dan te bedenken dat de cijfers alleen bij vrouwen nog hoger zijn. Ik moet er niet aan denken dat ik hier later mee te kampen krijg. Al is de realiteit veel minder smaakvol. Ik merk aan mezelf ook dat ik het de laatste tijd lastig vind om nee tegen dingen te zeggen. Ik neem veel te vaak de verantwoordelijkheid op mij, terwijl andere mensen net zo verantwoordelijk zijn.


Misschien ken jij dit ook wel. Ik ben echt iemand die het fijn vind om anderen tevreden te stellen. Als ik mensen kan helpen om een taak uit handen te halen doe ik dat maar al te graag. Willen ze weer eens bijkletsen? Tuurlijk! Ik houd van sociale contacten. Maar als ik daarna weer thuiskom besef ik welke invloed het alleen maar ja zeggen op mij heeft.

Ik geloof er heilig in dat als je 'nee' tegen dingen kunt zeggen het je meer grip en controle geeft. Je leert zelf wat je in de hand hebt en wat niet. Je hebt meer overzicht over de dingen die van jou verwacht worden en dat lijkt mij nou zo heerlijk! Daarnaast moet je bedenken dat als je 'ja' tegen iets zegt je 'nee' tegen iets anders zegt. Bijvoorbeeld die extra uurtjes werken. Dit betekent dat je dan minder tijd hebt voor sociale contacten. Dat is echt zonde! 

Ook moet jij je bedenken dat 'nee' zeggen tegen iets echt niet onvriendelijk is! Hoe vaak zegt iemand wel 'nee' tegen jouw ideeën? Voel jij je daar ook heel erg gekwetst door? Vaak trek ik mij dat niet zo aan. Waarschijnlijk denken de mensen om jou heen er net zo over. Het gebeurt vaak genoeg dat iemand wel eens 'nee' zegt. Het is juist vriendelijk om 'nee' te zeggen tegen een project/afspraak! Waarom? Omdat jij dan alle aandacht kunt vestigen op het project/ een afspraak waar jij 'ja' tegen gezegd hebt. Als jouw week helemaal volgepland staat en je steeds afgeleid raakt door de dingen die je nóg moet doen heeft dit geen positief effect. 


Voor mij is 'nee' durven zeggen echt een groot ontwikkelpunt. Wat ik vooral ga meenemen is om 'ja' te zeggen tegen de dingen die mij energie geven. Waar ik mij meer in kan ontwikkelen. Als ik dat als doel voor ogen stel kan ik veel verder komen dan overal 'ja' tegen te zeggen! 

Is het 'nee' durven zeggen bij jou ook een groot ontwikkelpunt? 


With Love,

Dineke
Follow my blog with Bloglovin

6 opmerkingen :

 1. Gelukkig heb ik helemaal geen probleem met nee zeggen. Ik hoor heel vaak dingen hierover wanneer ik op school ben en dan denk ik altijd "zeg gewoon nee?" maar dan is het meteen van nee dat is flauw of nee dat kan echt niet.. Why not?! Als jij iets niet wil dan klaar.
  www.melikeseckin.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. True! En dat moet ik ook proberen te leren, haha

   Verwijderen
 2. Vroeger was ik ook niet héél goed in nee zeggen. Maar inmiddels kan ik dat wel. Als ik ergens geen zin in heb dan zeg ik dat gewoon, of als het even niet goed uitkomt. Het is iets wat je denk ik gewoon moet 'leren'. Want nee zeggen is niet erg! xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, precies! Echt nog een ontwikkelpunt hoor. Misschien ligt het ook wel wat meer aan mijn karakter haha, maar er wordt aan gewerkt!

   Verwijderen
 3. Ho, wat herken ik dit zo goed. Ik wil 'nee' zeggen, maar steeds zeg 'k 'ja'. Zo vervelend & frustrerend soms. Zeker op werkgebied heb 'k last van 't niet kunnen 'ja' zeggen..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, precies! Dan ga je helemaal in het enthousiasme op en vergeet je aan jezelf te denken

   Verwijderen